V

Vybudovanie nového zberného dvora v obci Kúty

Cieľom projektu je výstavba nového zberného dvora v obci Kúty vrátane prislúchajúceho technologického a strojového vybavenia za účelom zvýšenia kapacity triedeného zberu komunálnych odpadov. 

Vybudovaním obecného zberného dvora sa ponúka občanom obce Kúty jednoduchšia a komfortnejšia možnosť odovzdania vyseparovaných zložiek komunálnych odpadov. Množstvo vytriedeného komunálneho odpadu je tohto času na veľmi dobrej úrovni 47,56 o tom svedčí aj certifikát o množstve triedeného zberu komunálneho odpadu.

Hlavná aktivita projektu

Triedený zber komunálnych odpadov je rozdelená na tri etapy:

  1. Výstavba nového zberného dvora
  2. Nákup hnuteľných vecí na podporu triedeného zberu
  3. Nákup zariadení na mechanickú úpravu (zmenšovanie objemu) vybraných vytriedených zložiek KO.

Realizáciou projektu plánuje obec zvýšiť kapacitu pre triedenie komunálnych odpadov. V spojení s aktívnou propagáciou separovania odpadov (systém nakladania s komunálnym odpadom - viď. web stránka obce). Táto investícia zvýši podiel vyseparovaného odpadu v pomere k celkovému množstvu komunálneho odpadu v obci a veríme, že poklesne vznik čiernych skládok. Potreba zriadenia zberného dvora pre obec je veľmi dôležitá.

Súčasný stav

Momentálne je umožnený vývoz biologicky-rozložiteľného odpadu na terajší zberný dvor a pri čističke odpadových vôd "U obrázka". Pozemok je v štádiu prípravy oplotenia pre samotnú realizáciu areálu zberného dvora. Obci sa podarilo získať dotáciu na nákup kontajnerového systému (kancelárskeho a sanitárneho), ktoré sú už zakúpené a budú sa po oplotení prevážať do areálu nového zberného dvora. Uvedený pozemok je monitorovaný kamerami. Obec podala žiadosť na Environmentálny fond o poskytnutie dotácie na nákup kompostérov do domácnosti. Uvažujeme s využitím nových systémov polopodzemných kontajnerov na zber triedených odpadov pri jednotlivý bytových domoch v obci. Čierne skládky sú monitorované a postupne odstraňované. Vybudovať nový funkčný zberný dvor patrí medzi priority môjho volebného programu.

CERTIFIKÁT (PDF)